Oogchirurgie

Oogchirurgie en oogoperaties worden door Dokter Kathleen Dieryck of door Dokter Guy Missotten uitgevoerd in de operatiezalen van de oogkliniek, campus Salvator van het Jessa Ziekenhuis te Hasselt. Dit op dinsdag voor dokter Kathleen Dieryck en op donderdagvoormiddag voor Dokter Guy Missotten. Uitzonderlijk worden kleinere ingrepen in de privépraktijk verricht.


Tegenwoordig wordt vaak druppelverdoving gebruikt met kalmerende medicatie. Er is tevens mogelijkheid tot andere plaatselijke verdoving of algemene verdoving. Dit wordt voor ieder geval afzonderlijk vooraf besproken met de patiënt.

Meest uitgevoerde oogoperaties
Operatiekwartier
Operatiekwartier
Operatiekwartier

Meest uitgevoerde oogoperaties

Hieronder vindt u een overzicht van de meest uitgevoerde oogoperaties. Aarzel niet om ons te contacteren indien u bijkomende informatie wenst.


Cataractoperatie

Bij een cataractoperatie wordt de door cataract (grijze staar) aangetaste ooglens verwijderd en vervangen door een prothese, een zogenaamde intraoculaire lens of IOL. Dit gebeurt tegenwoordig bijna altijd onder lokale verdoving, door middel van een druppelverdoving in het oog. Enkel als de patiënt te onrustig is, wordt een volledige verdoving gebruikt.

De operatie
Twee kleine insneden zorgen ervoor dat de oogchirurg de oude lens met ultrasone kan verwijderen. Het kapsel van de lens wordt ter plaatse gelaten om de nieuwe kunstlens in te plaatsen. De lens groeit vast in dit kapsel zodat de patiënt alle bewegingen kan uitvoeren zonder dat de lens zicht verplaatst. De eerste week wordt er 's nachts een beschermkapje op het oog geplaatst en gedurende 3 weken krijgt de patiënt druppels of zalf om het oog te laten genezen.

Glaucoomoperatie

Een glaucoomoperatie of trabeculectomie gebeurt onder volledige of onder plaatselijke verdoving en heeft als doel de oogdruk te verlagen om zo de oogzenuw te beschermen tegen verdere beschadiging.

De operatie
Tijdens de operatie wordt onder het bovenooglid, op de grens van het oogwit (sclera) en de iris (regenboogvlies) een klein afvoertje gemaakt. Het kamerwater kan dan gemakkelijker weg naar de ruimte onder het bindvlies (conjunctiva) en de druk in het oog daalt. Een glaucoomoperatie duurt ongeveer één uur. Na de operatie wordt het oog afgeplakt met een verband en een beschermkapje en mag de patiënt naar huis.

Ooglidoperatie

Een ooglidoperatie of ooglidcorrectie is een voornamelijk esthetisch operatieve correctie van het onderste of bovenste ooglid. De bovenste oogleden kunnen in de loop van de tijd gaan hangen en klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, druk op de ogen of zelfs gezichtsveldverlies. Deze klachten kunnen in principe in alle leeftijdscategorieën voorkomen en zijn niet enkel voorbehouden aan ouderen.

De operatie
De operatie duurt in het algemeen ongeveer minder dan één uur, gebeurt onder plaatselijke verdoving en is daarmee volledig pijnloos.

Strabisme operatie

Strabisme, strabismus of scheelzien is een oogafwijking waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken. Afhankelijk van de oorzaak en de graad van het scheelzien zal de behandeling verschillen.

De operatie
Een operatie van de oogspieren kan nodig zijn om blijvende vormen van scheelzien te verhelpen. Hierbij worden de oogspieren verplaatst aan één of aan beide ogen. Bij volwassenen is de ingreep eventueel mogelijk onder plaatselijke verdoving, afhankelijk van de soort operatie die uitgevoerd moet worden.

Traanzak operatie

De traanzak is het bovenste, brede gedeelte van de traanbuis. De overmaat aan traanvocht wordt afgevoerd door de traanpunten en komt via de traankanaaltjes terecht in de traanzak en wordt vandaar door de traanbuis verder afgevoerd naar het neusslijmvlies.

Traanzak operatie bij baby's
Een traanzak operatie bij baby's gebeurd d.m.v. een sondage van de traanbuis. Hierbij wordt de traanbuis voorzichtig doorgeprikt, waardoor de verstopping bij de uitmonding van het traankanaal in de neus wordt opgeheven. Deze ingreep wordt uitgevoerd in de dagkliniek onder een lichte algemene verdoving.

Traanzak operatie bij volwassenen
Een traanzak operatie bij volwassenen gebeurd d.m.v. het heraanleggen van de traanbuis. Bij deze operatie wordt er een nieuwe verbinding gemaakt tussen de traanzak en de neus. De operatie kan plaatsvinden via een opening in de huid of via de neusholte.