Ooglasercorrecties

Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen als een soort speciale gloeilamp, maar dan een gloeilamp die een heel dunne, sterke en zuivere lichtstraal uitzendt. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel weg te snijden.


Er bestaan verschillende soorten lasers die verschillen in kleur en sterkte van de lichtstraal. In de oogheelkunde worden voornamelijk de Excimerlaser, de Argonlaser en de Yaglaser gebruikt.

De oogartsen bepalen samen met u welke laserbehandeling noodzakelijk is voor uw aandoening en welke de voordelen en de eventuele ongemakken zijn.

Vaak gestelde vragen
Ooglasercorrecties
Ooglasercorrecties
Ooglasercorrecties

Vaak gestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen i.v.m. ooglasercorrecties. Aarzel niet om ons te contacteren indien uw vraag hiermee niet beantwoord werd.


Hoe bereid ik mij voor op een ooglaserbehandeling?

Aan de hand van een uitgebreid vooronderzoek zal de oogarts nagaan of uw ogen in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling. De mogelijke verwachtingen en de eventuele ongemakken worden uitvoerig met de patiënt besproken. Om het vooronderzoek in goede omstandigheden te laten gebeuren is het wenselijk dat contactlenzen enkele dagen voorafgaand aan dit onderzoek worden uitgelaten.

Is een ooglaserbehandeling pijnlijk?

De behandeling is niet pijnlijk, het oog wordt immers verdoofd met oogdruppels. Wel kan de ooglidsperder (het toestel dat het oog moet openhouden tijdens de laserbehandeling) bij sommige patiënten een wat onbehaaglijk gevoel geven.

Wanneer kan ik terug werken na een ooglaserbehandeling?

Na een LASIK laserbehandeling zal u 2 à 3 dagen werkonbekwaam zijn. Voor correctie met PRK (oppervlakte-behandeling) duurt de herstelperiode iets langer.

Wanneer kan ik terug sporten na een ooglaserbehandeling?

Zwemmen, bal- en gevechtssporten zijn niet toegelaten de eerste maand na de laserbehandeling. Ook bepaalde risicosporten zijn de eerste weken af te raden. Lichte recreatie zoals wandelen en fietsen is wel toegelaten. Eventueel kan een zonnebril voor bijkomende bescherming zorgen.

Wat is een excimerlaserbehandeling?

De excimerlaser behandelt refractie-afwijkingen, dit zijn afwijkingen in het oog, waardoor mensen een bril of contactlenzen moeten dragen. Na de behandeling wordt de noodzaak tot het dragen van een bril of contactlenzen weggenomen. Een excimerlaser wordt gebruikt om oppervlakkig weefsel weg te halen. Dit gebeurt door de cellen te sublimeren, m.a.w. de cellen vallen uit elkaar en gaan dus over van vaste toestand naar gasvormige toestand (plasma-effect).

Hoe verloopt een excimerlaserbehandeling?

Het oog wordt verdoofd met druppeltjes zodat de ingreep pijnloos verloopt. Na installatie op het bed wordt het oog afgedekt met een steriel doekje. Er komt een veertje (een ooglidsperder) tussen de oogleden die het oog openhoudt tijdens de behandeling. Afhankelijk van de gekozen lasertechniek wordt het hoornvliesflapje opengemaakt met behulp van de Femto laser of met een mechanisch microkeratoom. Nadien wordt de patiënt onder de excimerlaser geplaatst. De irisscan herkent het oog en de software van de behandeling wordt ingeladen in het toestel. Na centrering van de behandeling wordt het flapje omgeklapt en en het oog gelaserd. De operatie zelf duurt ongeveer een kwartier per oog.

Kunnen 2 ogen gelijktijdig behandeld worden met een excimerlaser?

Dit kan zeker, doch het ongemak is dat men de eerste dagen moeilijker ziet en men soms een beetje lichtschuw is. Verbandcontactlenzen kunnen hieraan verhelpen en worden individueel voorzien.

Wat is een argonlaserbehandeling?

Een argonlaser is een zeer krachtige en smalle lichtbundel waarmee de oogarts bepaalde delen van het oog kan behandelen. Een argonlaserbehandeling is in de regel niet pijnlijk en geschiedt poliklinisch, zodat u meteen na de behandeling naar huis kunt. De meest voorkomende afwijkingen waarvoor de oogarts u een laserbehandeling kan aanraden zijn een te hoge oogdruk (Glaucoom), scheurtjes of zwakke plekken in het netvlies en netvliesafwijkingen door suikerziekte of netvliesdegeneratie.

Wat is een yaglaserbehandeling?

Met de Yaglaser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar gesneden worden. Zeer zeldzaam wordt deze lasertechniek ook gebruikt voor het behandelen van glaucoom.